5 redenen waarom je een dongel moet hebben als je een digitale meter hebt

1. Meten is weten

Door een dongel aan te sluiten op je digitale meter, kan je steeds je elektriciteits- en gasverbruik weten. Daarnaast kan je ook de opname en injectie van je zonnepanelen meten. Tenslotte is het ook handig om in het kader van het capaciteitstarief te weten of je een nieuwe piek aan het creëren bent. Daarom is naast de Flow dongel ook de handige bijhorende Flow app onontbeerlijk.

2. Optimaliseer je eigen verbruik van je pv installatie

Heb je een PV installatie? Weet dan dat iedere opgewekte kilowattuur die je zelf verbruikt de grootste besparing is. Door middel van de Flow dongel in je slimme meter kan je een melding krijgen in de bijhorende Flow app dat je veel energie aan het injecteren bent. Waarna je dan je eigen verbruik kan gaan aanpassen.

3. Beperk het capaciteitstarief

De enige mogelijkheid om het capaciteitstarief tot een minimum te beperken is om in te grijpen op het moment dat je een piek aan het maken bent. Dit kan zeer gemakkelijk, omdat je een kwartier tijd hebt om in te grijpen wanneer je de piek aan het maken bent. Heb je echter geen dongel, dan weet je niet dat je een nieuwe verbruikspiek aan het maken bent en kan je dus niet ingrijpen om het capaciteitstarief tot een minimum te beperken.

4. Bespaar op je factuur

Door je energieverbruik goed op te volgen, verbruik je slimmer. Zo kan je bijvoorbeeld je wasmachine en vaatwas laten draaien wanneer de stroomprijs het laagst is, of je zonnepanelen het meest produceren. Je kan hiermee tussen 5% en 15% op je energiefactuur besparen!

5. Ontdek de energievreters

Wil je ontdekken hoeveel welk toestel verbruikt? Dat kan gemakkelijk door de Flow dongel te raadplegen met de bijhorende Flow app. Zo kan je bijvoorbeeld je vaatwasser aansteken en ontdekken wat deze verbruikt. Dit is handig in het kader van de invoering van het capaciteitstarief, zo weet je welke toestellen je wel of niet samen kan gebruiken zodat je geen nieuwe piek creëert.